Träd binder koldioxid, ger oss människor skön skugga – och gynnar djurlivet i din trädgård. Därför är det smart att spara träd om du kan, eller plantera nya. Även döda träd och stubbar älskas av trädgårdens djur – och kan dessutom bli riktigt snyggt, inte minst om du låter en fin klätterväxt klättra på dem.
På en ny tomt är det inte säkert det finns tillräckligt med matjord, så det blir din första uppgift att fixa. Sedan kommer du att behöva förbättra jorden löpande, oftast genom att tillföra organiskt material som kompost, löv och barkmull. Se också till att ta hand om jordens struktur så att den inte packas för hårt. Växter mår bäst i en lucker och bördig jord som håller fukten. Dina växter behöver också näring för att gro, och här finns också en hel del du kan göra själv. Gräsklipp är superbra, nässel- eller vallörtsvatten likaså. Och guldvatten, förstås.
Kompost är fantastiskt! I trädgårdskomposten tar du tillvara på ditt trädgårdsavfall och får samtidigt ett näringsrikt jordförbättringsmedel. När du får igång din kompostering blir miljövinsten dubbel, eftersom du både slipper köra bort trädgårdsavfall till återvinningen och köpa ny jord. Om du dessutom kan ha en hushållskompost kan även skräpet från köket – som matrester, potatisskal och kaffesump – komposteras till fin jordförbättring.
I en klimatsmart trädgård låter du åtminstone en del av din gräsmatta få växa upp blomma med klöver och maskrosor. En allt för kortsnaggad gräsmatta är rena öknen för pollen- och nektarsugna insekter. Eller, om du har plats, varför inte satsa på en blommande äng på en del av tomten?
Vattna inte mitt på dagen när solen steker – det är ingen bra idé. Försök istället vattna morgon eller kväll – och gärna i väntan på, eller efter, regn. Och när du väl vattnar, vattna ordentligt. Att vattna lite och ofta gör inte lika stor nytta. Att samla regnvatten för att vattna med är toppen, och att vattna med kanna eller slang med munstycke gör det lättare att få vattnet att hamna där det behövs bäst. Rotvattnare är också toppen för nyplanterade träd och buskar.
Det är deppigt när växter dör, och dessutom är det ju varken bra för miljön eller för din plånbok att ständigt behöva byta ut dem. Välj därför växter som passar din odlingszon, och som trivs på växtplatsen du tänkt dig. Är det skuggigt, torrt och soligt – eller kanske väldigt blåsigt? Ingen fara: det finns vackra växter även för mer knepiga lägen. Att välja rätt växt för rätt plats gör också att du inte behöver lägga lika mycket tid på skötsel.
Att skapa en trädgård för både människor, djur och insekter är bra av flera olika anledningar. Bin, humlor och andra pollinerare hjälper dig att få en större skörd av frukt, bär och grönsaker. Fåglar, groddjur, igelkottar och insekter hjälper istället till att hålla skadegörare borta. Bjud in dessa nyttodjur och hjälp dem att bli fler genom att bygga fågelholkar och insektshotell, plantera mängder av blommande växter och se till att det finns vatten att få. Och du, städa inte för noga i din trädgård. Löv- och rishögar brukar till exempel älskas av igelkottar.