Familjens husresa började med att utforska begagnatmarknaden i Skurup. Elisabet hade aldrig ens haft en tanke på att bygga hus, säger hon. Hon tänkte att det skulle bli alldeles för dyrt, för mycket att ha koll på, och för mycket att göra själv. Och hur skulle man våga? Med tanke på allt man läser och hör om saker som blir fel... Men i samma veva hade Peter en kollega som byggde hus med SmålandsVillan, och var väldigt nöjd.
– Ja, han förklarade att det faktiskt blev billigare att bygga nytt. Att man kunde få bättre standard för samma pengar. Det fick oss att tänka om, berättar Peter.
Efter ett snack med SmålandsVillans säljare var processen snart igång. De hittade en tomt de föll för, i ett läge båda gillade, granne med åkrar och hästgårdar i utkanten av byn Rydsgård. Och valet av husmodell blev rätt enkelt.
– Vi ville ha ett 1,5-planshus, jag tycker de är så klassiska. Så vi tittade på flera olika husmodeller, men vi gillade verkligen planlösningen i Villa Kalmar. Jag gillar också att framsidan inte har så mycket fönster, utan att de stora fönsterpartierna finns på baksidan ut mot trädgården. Det blir lite mer privat. Dessutom passade huset bra på tomten vi valt, förklarar Elisabet.
När paret valde tomt tittade de noga på solläge och placering av huset. Här kom Elisabets planeringshjärna verkligen till sin rätt, konstaterar Peter. Men att bygga nytt hus innebär ju också att skapa en helt ny trädgård, och här hände något lite oväntat. Elisabets trädgårdsintresse fullkomligt exploderade, så till den grad att hon nu även valt att skola om sig till trädgårdsmästare.
– Ja, det visade sig att jag tydligen var väldigt trädgårdsintresserad, skrattar Elisabet. Vi har lagt mycket fokus på trädgården, och jag vill gärna visa att det faktiskt går att få känslan av en lummig och uppväxt trädgård på ganska kort tid.
Precis som på de allra flesta nya tomter handlade den första tiden för Elisabet och Peter om att jämna ut marken, att få bort schaktmassor och fylla på med matjord. Och många lass blev det, berättar Elisabet.
– Nästa steg blev att plantera häck och så gräsmatta. Första året hade jag inte mycket mer än några pallkragar och några krukor. Visst tänkte man att ”oj, vad det här kommer att ta tid”. Och det gör det, det är först i år som vi har insynsskydd från häcken.
Men om längtan efter något vackert att vila ögonen på blir för svår har Elisabet ett toppenbra tips: fixa ett trädgårdsland med sommarblommor som solrosor, dahlia eller rosenskära. Då får du resultat direkt. När du sedan kommit längre i din planering kan blommorna få en ny plats i trädgården.
– Jag flyttade ju mina dahlior till framsidan där jag plötsligt hade utrymme, och det blev jättebra. Växter är dyrt, så det är svårt att kunna köpa allt på en gång. Då är det bättre att låta saker få växa fram. Men visst gör jag också impulsköp ibland. De placerar jag i min så länge-rabatt, i väntan på att de ska få sin rätta plats.
Man brukar ju säga att en trädgård aldrig blir klar – och det är ju faktiskt precis så det ska vara. Men då är ett annat bra tips är att ta en sak i taget. Istället för att satsa på en massa projekt på en gång: se till att få en sak klar som du kan njuta av, säger Elisabet.
– Då får du liksom provsmaka det färdiga resultatet. Som när entrétrappan blev klar, det var en enorm tillfredsställelse. Sedan hade det ju varit rätt så tradigt om allt var färdigt på en gång, man vill ju ha något att se fram emot.
En annan sak att tänka på är hur din trädgård upplevs inifrån huset. Här ser man trädgården från alla fönster, och Elisabet vill att det ska vara vackra vyer överallt. Till exempel sitter hon ofta framför braskaminen och tittar ut i trädgården, hon drömmer och planerar. Utanför köksfönstret har paret planterat en stilig rönn, och förberedelserna för den manövern var tydligen lite extra sevärd.
– Elisabet ville ju se hur skuggan från rönnen skulle falla när trädet vuxit upp, så hon sprang runt med en kratta på huvudet, skrattar Peter.
Tomten som Peter och Elisabet valde är lite udda, berättar de. Här finns inga 90-gradiga vinklar, vilket gör trädgårdsplaneringen lite mer utmanande. Men det inspirerar också till kreativa lösningar, som Elisabets senaste idé för insynsskydd: att plantera fem träd på rad vid trädäcket som vetter mot grannen, och sedan formklippa dem.
– Det blir lite som en häck på styltor. Och eftersom formklippta träd är så dyrt att köpa har jag istället valt ungträd som jag själv ska forma. Vi får se hur det går, det är så kul att kunna experimentera, säger Elisabet.
Den första tiden i huset var det glest med djurlivet i trädgården, såvida vi inte räknar med spindlarna, som har visat sig älska husets spröjsade fönster lika mycket som Elisabet gör. Men med tiden har familjen också kunnat njuta av såväl koltrastens sång som igelkottens kvällspromenad längs med häcken. Och det känns bra, säger Elisabet.
– Tidigare var det här en vildvuxen ängsmark, så det känns inte rätt att bara ha hårdgjorda ytor och en kortklippt gräsmatta. Vi har ju tagit tomten från naturen. Därför har varje växt vi väljer en funktion, eller flera. Den kan vara fin att se på, eller ge skugga, minska insyn eller ge vindskydd – det är ju något vi behöver här i blåshålet. Men vi vill också skapa en plats där även fåglar och djur ska trivas.
Att familjen trivs väldigt bra, både med sitt hus, sin trädgård och i Rydsgård – det råder det ingen tvekan om. Och husresan tillsammans med SmålandsVillan, den gick som på räls med en nollfelsbesiktning som kronan på verket.
– Vi fick ett bra förtroende både för vår säljare och vår projektledare och är jättenöjda med hela leveransen. Till och med när det visade sig att vårt hus hamnat högre än det skulle på grund av något missförstånd, och vi behövde bygga en mycket högre stödmur än vad som var tänkt, fick vi snabb och bra hjälp. Det är vi väldigt tacksamma för, avslutar Peter.
Vill du se mer av familjens hus och trädgård? Följ @villavetevagen på Instagram!