Webben är en guldgruva för trädgårdsinspiration och svar på dina frågor. Forum, bloggar, trädgårdsgrupper på Facebook – här finns något för alla.
Gå på växt- eller fröbytardagar. Eller fråga grannar, vänner och kollegor om ni ska byta lite plantor med varandra? De flesta brukar tycka det är en supertrevlig idé.
Allt du behöver är en fröpåse och lite jord, så är du på gång. Du kan faktiskt så det mesta från frö, både blommor och grönsaker. Vissa sorter är enklare, andra kräver lite mer pyssel och tar längre tid på sig. Men förutom fördelen i att du får mycket plantor för pengarna är det dessutom väldigt roligt att se hur det spirar.
Ta vara på fröer från dina egna blommor – eller fråga om du får ta fröer från någon annans. Grönsaker kan vara lite klurigare, men läs på vad som gäller för sorten du vill ta frö ifrån. Förvara dina fröer torrt, ett kuvert eller ett hopvikt kaffefilter funkar fint. Och skriv vad du har skördat, det är långt till nästa vår… Vill du inte ha fler av de plantor du redan har? Då kan du samla fröer för att byta mot något annat.
Använd det som finns på tomten – som stenar, kvistar och grenar – för att bygga stöd och kanter. Visserligen har vissa av de naturliga material en kortare livslängd, men det är ju också en del av charmen. Det är ju kul att få förnya sin design med jämna mellanrum.
Genom att ta sticklingar kan du föröka de flesta av trädgårdens växter. Många perenner mår dessutom bara bra av att delas då och då. Buskar kan också förökas med avläggare. Då böjer du ner en gren till marken så att den får kontakt med jord och förankrar den där. När grenen fått nya rötter skär du av den och planterar: ett perfekt sätt att få fler vinbärsbuskar, till exempel. Och släng för all del inte krukan med påskliljor när de blommat över. Plantera ut dem istället, så kan du njuta av deras blommor även nästa vår.
Att satsa på perenner i rabatten är alltid ett bra budgettips. Men glöm inte ätbara sådana. Ramslök, gräslök, rabarber, jordärtskocka och sparris. Alla dessa godingar – och många fler – har den fördelen att när plantorna väl etablerat sig ger de god skörd i många år framöver. Se upp med jordärtskockan bara, den kan lätt ta över hela grönsakslandet om den får chansen…
Allt som ska växa behöver näring. Har du en hästgård i närheten? Då är sannolikheten stor att du kan få gratis, eller nästan gratis, gödsel. Gödselvatten går också att göra på olika ogräs, eller varför inte testa guldvatten? För att inte störa känsliga läsare går vi inte in på receptet här, men Google är din vän…
Du måste inte köpa allt nytt, tänk nytt istället: låt gamla prylar få nya användningsområden. Det går att odla i det mesta bara det finns dräneringshål i botten. Gå igenom dina samlingar, leta på loppis, eller fråga efter stora plåtburkar på din lokala pizzeria. Använd lite färg, eller varför inte lufttorkande lera, för att ändra utseende och struktur på dina skapelser.
Tänk också på att du inte behöver göra allt på en gång. Börja med ett hörn, och gå sedan vidare till nästa. Låt din trädgård få växa fram i din egen takt. Det blir oftast både vackrast och roligast så.