Här kan du klappa dig själv på axeln och konstatera att du redan gjort ett bra val. Alla nybyggda hus gör av med mindre energi, naturligtvis tack vare att tekniken går framåt – men också för att det idag ställs krav på vilken energiprestanda ett nybyggt hus ska ha. Det här deklareras i olika energiklasser. Idag måste ett nybyggt hus hålla minst energiklass C, medan en äldre villa ofta hamnar i E, eller värre…
Med solceller på taket bidrar du till en bättre miljö samtidigt som du gör en bra investering. Tack vare ökad efterfrågan har produktionen av paneler med solceller rationaliserats och kostnaden på solcellspaket har sjunkit till en helt annan nivå än tidigare. Och producerar du mer el än du behöver säljer du bara tillbaka den till elbolaget.
Har du fortfarande gammaldags glödlampor kvar någonstans? Byt ut dem. En LED-lampa håller upp till 40 gånger längre än en glödlampa och använder ungefär en femtedel så mycket el. Till utebelysningen kan du antingen installera en skymningssensor som släcker lamporna när är det är tillräckligt ljust ute, eller en rörelsevakt som tänder belysningen när någon närmar sig den.
Ett normalt badkar rymmer 150 liter vatten, så det lönar sig alltid att ta en kortare dusch istället för ett bad. Men vad är då en kortare dusch? Ja, att duscha fem minuter istället för en kvart kan spara ända upp till 1000 kWh per år. Och du: täta droppande kranar. En enda sådan kan förbruka energi motsvarande 1000 kronor i elkostnad per år.
Sätt lock på kastrullen när du lagar mat, då kan du spara upp till 80% av energin som går åt. Du kan också utnyttja eftervärmen genom att stänga av ugnen eller spisen några minuter innan maten är färdig. Om du ska tina fryst mat: gör det i kylen – då kan kylen dra nytta av kylan från maten. Av motsatt anledning: låt varm mat svalna innan du ställer in den i kylskåpet. Och du: koka vatten i vattenkokare istället för på spisen. Om alla Sveriges hushåll skulle koka upp två liter vatten i sin vattenkokare idag, istället för i en kastrull på spisen, skulle vi spara hushållsel till 50.000 villor, enligt elbolaget Bixia.
Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi om den är halvfull som full så försök att alltid tvätta full maskin. Har du möjlighet så tvätta i 40 grader istället för 60 grader. Är det vackert väder ute så låt tvätten lufttorka istället för att använda torktumlare eller torkskåp. Inget luktar ju så gott som tvätt som fått torka utomhus.
Strömbrytare är till för att användas. Så, stäng av TV, dator och annan hemelektronik med strömbrytaren – inte minst om du har äldre produkter. Och dra ur laddare som inte används, två tredjedelar av energin för att ladda mobiler går till laddare som inte laddar...
Hur varmt behöver du egentligen ha hemma? 20°C är ändå rätt perfekt i vardagsrummet – men många har mycket mer. Kolla även temperaturen i sovrummet, lite svalare gör ofta att du sover bättre. Varje grad motsvarar ca 5% av värmeanvändningen. Och se till att luftflödet är fritt kring radiatorerna – att inte gardiner, sängar eller soffa hindrar dem från att jobba effektivt.
Till sist har vi ännu ett tips till dig: bli OBOS-medlem. Kanske låter det konstigt att vi på SmålandsVillan tipsar om det, men det beror helt enkelt på att vi är en del av OBOS – precis som våra kompisar på Myresjöhus. Tillsammans bygger vi nya energieffektiva hem över hela Sverige, och har nöjet att erbjuda alla OBOS-medlemmar massor av fina förmåner. På spara energi i villa-temat får du till exempel både rabatt på el från Fortum och solceller från Otovo.
Läs mer och bli medlem här!