Vad det kostar att plantera en häck varierar förstås beroende på hur lyxiga växter du väljer. Men det går ju åt en del plantor, så det är aldrig gratis precis. Därför är det superviktigt att välja en häck som verkligen trivs hemma hos dig. Här ska du dels ta reda på vilken odlingszon du bor i , och om jorden i din trädgård är sandig eller lerig. Tuja gillar till exempel sandjord, medan syren föredrar lerjord. Fråga på plantskolan om du är osäker på vad som gäller din favorit.
Att klippa eller inte klippa? Det är den första frågan du ska ställa dig när du ska välja häck. Här handlar det både om vilken stil du är ute efter – och hur mycket jobb du vill lägga på din häck Vill du ha en riktigt vältrimmad sådan är buxbom och liguster klassiska val. Men kika även på måbär som visserligen inte är vintergrön med däremot både är enkel att forma och känd för att vara lättskött. Föredrar du lite naturligare former kan du satsa på allt från rosor till fläder, eller varför inte stilig lagerhägg?
Många häckväxter fäller sina blad på hösten, medan andra stoltserar med gröna blad (eller barr) året runt. Fördelen med att välja en vintergrön häck är förstås att den är snygg hela året, plus att den bjuder på vind- och insynsskydd även under vintern. Många vintergröna häckar kräver dock en del pyssel med beskärning, inte minst de som egentligen vill vara träd. En granhäck som ränt iväg går till exempel inte att få fin igen.
Vissa växter passat extra bra om du inte vill behöva vänta många år på att få resultat. Liguster, avenbok, fläder, tuja och häggmispel är några förslag för dig som vill ha en snabbväxande häck. Häggmispel är till exempel hyfsat lättskött, blommar med vita blommor under försommaren och får fin höstfärg. Den har dessutom ätliga bär, kanske inte supergoda som de är, men passar fint att koka saft eller sylt på.