Börja med att ta en tur i din trädgård och se vad som hänt under vintern, och om det är något du behöver fixa. Passa gärna på att titta till ditt hus också, och se om det är något som behöver extra kärlek. Sedan är det bara att låta vårstädningen börja med allt vad det innebär av att tömma krukor, kratta löv, rensa rabatter och plocka pinnar.
Nu kan du även klippa ner de flesta perennerna som fått vissna ner under vintern, men vissa sorter är lite känsligare än andra – så läs på om du är osäker. Och var försiktig så att du inte klipper bort nya knoppar och skott. Perenner som blommar sent kan också grävas upp och delas nu ifall de blivit för stora.
Så fort det börjar kika upp saker i rabatter och land, se till att rensa bort ogräset direkt. För ju bättre jobb du gör nu på våren, desto mindre behöver du sedan rensa under sommaren.
När gräsmattan torkat upp och börjar växa igen kan du gärna bjuda den på lite gödsel så att den blir frisk och frodig. Men har du en äng ska du inte gödsla den alls. Satte du vitlök i höstas? Då tackar den heller inte nej till lite gödsel för att få en bra start på tillväxtsäsongen. När du städat i rabatterna kan du gärna ge trädgårdens perenner en dos gödsel. Och passa på att förbereda dina odlingslådor eller grönsaksland i god tid. Rensa först bort eventuellt ogräs, gräv igenom – och gå på med gödsel och eventuell jordförbättring.
Försådda plantor är redo för utelivet när frosten släppt.
Kanske har du redan försått en del fröer inomhus? Annars är det hög tid nu, inte minst för sommarblommor. Har du redan huset fullt av knubbiga små plantor? När frosten väl släppt sitt grepp kan du så sakteliga börja vänja dem vid utelivet. Många gröna godsaker som direktsås kan du också så rätt tidigt på våren – till exempel kan du så sallat, dill, sockerärter, rädisor, salladslök och palsternacka så snart jorden reder sig. När jorden nått en temperatur på runt tio grader kan du även så morötter, grönkål, mangold och rödbetor. Men läs alltid på fröpåsen vad som gäller för just dina sorter.
Ett tips för dig som vill ha färskpotatis till midsommar: köp sättpotatis i tid för att hinna förgro den. Det gör du antingen genom att bara lägga ut potatisarna på ett ljust och svalt ställe, då får de fina groddar. Eller så lägger du dem på en bricka eller liknande med ett tunt lager fuktig jord på, då får du titta till dem och vattna lite då och då, men med den metoden blir varje potatis som en liten planta. Räkna med att förgro potatisen i ungefär en månad, och sedan vill du hinna ge potatisen minst 8 veckor ute i landet innan du kan räkna med skörd. Så det är bara att räkna baklänges från midsommar.
Väck liv i trädgården med ljus och ny jord, men se upp för sena frostnätter!
Nu är det också dags att låta dina övervintrade växter och knölar vakna till liv. Redan i februari/mars kan du låta dina pelargoner komma fram i ljuset, ge dem ny frisyr, ny jord och vatten såklart. I månadsskiftet mars-april brukar det vara läge att väcka dina dahliaknölar. Och i maj brukar olivträden kunna flytta ut, åtminstone dagtid. Var alltid försiktig med att sätta ut dina övervintrade växter för tidigt, en oväntad köldknäpp kan innebära slutet för dem, och vårsolen kan vara stark…
Bor du där sniglarna också bor är det dags att börja hålla utkik efter de första små marodörerna. Här gäller samma regel som med ogräset: ju mer du jobbar för att hålla dem borta under våren, desto lugnare blir resten av säsongen. Och om du brukar ha hungriga rådjur på besök och har läckra tulpaner i din trädgård kan det vara värt att ge dem lite extra skydd, till exempel med blodmjöl, otvättad fårull – eller med nät.
Till sist, välkomna våren med något fint blomsterarrangemang vid entrén – kanske även på uteplatsen? Plocka sedan fram lite utemöbler, några kuddar och filtar och slå dig ner med en kopp kaffe och njut. Nu börjar det roliga!